Στη σημερινή συνέδρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού εξετάσαμε τον Προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2026.

Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία, στηρίζουμε τις στρατηγικές επιδιώξεις, τους στόχους και τις δράσεις του Υφυπουργείου. Για ένα αποτελεσματικό και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος, η στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, οπόταν ο ρόλος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.Συνεπώς τα διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες του Υφυπουργείου θα πρέπει να στηρίζονται για να μπορούν να επιτελούν το έργο τους και να λειτουργούν ακόμα πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά.  

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικές Ευημερίας πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένες για να μπορούν να υλοποιούν τα διάφορα προγράμματα στήριξης σε ευάλωτα άτομα, σε οικογένειες και ειδικά σε ευάλωτα παιδιά και ανήλικους. Γι’ αυτό, η υλοποίηση του Έργου Στρατηγικής Σημασίας της Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πρέπει να συνεχίσει με πιο γρήγορους ρυθμούς. 

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, η οποία έχει την ευθύνη της επιδοματικής πολιτικής του κράτους και άρα τη διαχείριση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης, πρέπει να αναβαθμίσει και να εξορθολογήσει τα διάφορα επιδόματα. Και σε αυτό το Τμήμα επιβάλλεται η σωστή στελέχωση ενώ έχει υποβληθεί το Σχέδιο αναδιοργάνωσης της στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε, όπως μας έχει δηλώσει το Υφυπουργείο Πρόνοιας, οι αναγκαίες αυτές θέσεις να δοθούν την επόμενη εβδομάδα για να γίνει καλύτερη στελέχωση της Υπηρεσίας.    

Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες έχει να διαχειριστεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων με αναπηρίες. Η κοινωνική προστασία, η κοινωνική ενσωμάτωση και η απασχόληση όπως καθορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες, αποτελούν τις κύριες πολιτικές του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης.

Καλέσαμε την Υφυπουργό όπως επιταχύνει τη διαδικασία ετοιμασίας και κατάθεσης του Νομοσχεδίου για τους ΑΜΕΑ. Η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, ανεξαρτήτως των κριτηρίων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αποτελεί πάγια θέση της Παράταξης μας. Δεν γίνεται άτομα με αναπηρία να μένουν εκτός από οποιαδήποτε κρατική πρόνοια. Δεν γίνεται σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, άτομα με αναπηρία να εξαρτώνται από τα άτομα που τους κακοποιούν, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων της οικογένειας.

Επίσης ζητήσαμε από την Υφυπουργό, όπως δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα διάφορα αιτήματα των πολιτών, αναφορικά με την ευελιξία και την ταχύτητα ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερη ταλαιπωρία, είτε μέσω της ψηφιοποίησης, είτε με μεγαλύτερη στήριξη των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υφυπουργείου. Παρόλο που παρατηρείται κάποια βελτίωση, το οποίο σημειώνουμε θετικά, πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.  

Την ίδια ώρα, λόγω της αλλαγής των συνθηκών και των δεδομένων, θα πρέπει να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαφόρων επιδομάτων, με απώτερο σκοπό μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στην επιδοματική πολιτική.Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, για ορισμένα επιδόματα, όπως π.χ. επίδομα τέκνου, γίνονται μεταρρυθμίσεις, αλλά πιστεύουμε ότι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση θα βοηθήσει και θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα. 

Τέλος χαιρετίζουμε τη συμπερίληψη της Αναπηρίας ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο 6μηνο του 2026 και ειδικότερα το θέμα της ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες.

The post ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ appeared first on Δημοκρατική Παράταξη – Νέα.

Ενημερώσου για τις τελευταίες εξελίξεις.