Η Δημοκρατική Παράταξη αναγνωρίζει τις δίκαιες ανησυχίες των σωστών δανειοληπτών και υπογραμμίζει ότι πρωταρχικός της στόχος είναι η προστασία της λελογισμένης πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, κατά τη συνάντησή του με την Ομάδα Δικαιοσύνης Δανειοληπτών.

Η ΔΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και συζήτησε με την Ομάδα Δικαιοσύνης Δανειοληπτών, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Αλέκο Τρυφωνίδη και την Κοινοβουλευτική Γραμματέα Ελένη Χρυσοστόμου, τρόπους για την εξεύρεση ταχείας διαδικασίας καταφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς και την αφαίρεση καταχρηστικών ρητρών και υπερχρεώσεων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.

Κατά τη συζήτηση, όπως σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, εντοπίστηκαν κοινοί δίαυλοι επικοινωνίας, με την ΔΗΠΑ να δηλώνει ότι θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε η δικαιοσύνη να απονέμεται σύντομα στους δικαιούχους δανειολήπτες, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.

Τόσο ο κύριος Καρογιάν όσο και ο κύριος Τρυφωνίδης και η κυρία Χρυστοστόμου ενημέρωσαν την Ομάδα Δικαιοσύνης Δανειοληπτών ότι το 2018, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τις εκποιήσεις, η ΔΗΠΑ δεν είχε κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς εισήλθε στη Βουλή το 2021. Το 2023, μπροστά στους κινδύνους που επισημάνθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Κεντρικό Τραπεζίτη για την επίμαχη νομοθεσία, η ΔΗΠΑ, με δική της πρωτοβουλία, πρότεινε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για να αποτείνονται οι δανειολήπτες και εάν η απόφαση του Επιτρόπου δεν γίνεται δεκτή από τις τράπεζες τότε ο δανειολήπτης δικαιούται να πάει δικαστήριο και η εκποίηση να ανασταλεί.

Υπογραμμίστηκε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παρουσιάζει αδυναμίες και κενά, και η Δημοκρατική Παράταξη εισηγείται, μεταξύ άλλων, την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2026 για δάνεια κατοικιών μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για την εξέταση παραπόνων που αφορούν εκποιήσεις, υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες μέχρι 50 χιλιάδων ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 45 ημερών, με αναστολή της εκποίησης μέχρι την τελική δικαστική κρίση σε περίπτωση παραπομπής στο Δικαστήριο.

Επιπρόσθετα, ανέλυσαν, και άλλες προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η ΔΗΠΑ, όπως με την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου να εξοφλείται το δάνειο και όταν διπλασιάζεται το δάνειο να τερματίζεται.  Όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν την Δευτέρα 9 Μαρτίου.

The post ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΠΑ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ appeared first on Δημοκρατική Παράταξη – Νέα.

Ενημερώσου για τις τελευταίες εξελίξεις.