Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου

Η Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου ανήκει στους ανθρώπους που ασυμβίβαστα διεκδικούν στόχους πατρίδας, στόχους για τον άνθρωπο.

 

Γεννήθηκε στη Μόρφου. Είναι Αριστούχος απόφοιτος του Α’ Γυμνασίου Μόρφου (Τμήμα Θετικών Επιστημών). Σπούδασε Χημεία  στις H.Π.Α  και στο  Ηνωμένο  Βασίλειο,  με υποτροφίες. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές  σε Κύπρο και Ελλάδα, αποκτώντας με άριστα, Μάστερς,  στη Διοίκηση Επιχειρήσεων  και στις Ανθρωπιστικές Σπουδές  με έμφαση στο “Φύλο και τα νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας”.

 

Εργάστηκε ως  Eπιστήμονας Χημικός και Διευθυντής Ελέγχου Ποιότητας στην Κυπριακή Ζυθοβιομηχανία. Εγκατέλειψε 23χρονη επιστημονική  καριέρα, όταν εξελέγη  βουλευτής Λευκωσίας, πιστεύοντας στο ασυμβίβαστο. 

 

Στην πολιτική διετέλεσε: εκλελεγμένη Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ/ Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου /  Α’ Γυναίκα- Δήμαρχος  Μόρφου / Βουλευτής (ΔΗΚΟ) /Ευρωβουλευτής.  

 

Στο ΔΗΚΟ  (1976- 2018), διετέλεσε Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου/  της Κεντρικής Επιτροπής/  Συντονίστρια  των Ομάδων Μελετών/ Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ/ Αντιπρόεδρος. 

 

Ως Βουλευτής (2001-2009), υπήρξε η Α’ Γυναίκα  Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μέλος των Επιτροπών Προσφύγων, Παιδείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Εξωτερικών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 

 

Διετέλεσε  Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2001-2009), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών -Γυναικών. 

 

Με την εκλογή της ως Ευρωβουλευτής (2009-2014), υπήρξε Μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δραστήριο μέλος στις επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Εργασίας και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών. 

 

Διαθέτει πλούσιες βιωματικές εμπειρίες και σημαντικές γνωριμίες από τη συμμετοχή της  Ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια, στο γυναικείο κίνημα, στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επιστημονικά συνέδρια, διαφωτιστικές αποστολές και ως διοργανώτρια πλειάδας εκδηλώσεων πολιτιστικής και πολιτικοκοινωνικής υφής, εντός και εκτός Κύπρου, και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

 

Είναι τακτική αρθρογράφος στο περιοδικό «Η Φωνή της Μόρφου και των χωριών του Μορφίτικου Κάμπου» και στον τύπο, με εκατοντάδες άρθρα στο ενεργητικό της. 

 

Συγγραφέας τριών βιβλίων  με τίτλο: «Μπροστά στο συρματόπλεγμα του Αττίλα»(1996), «Γυναίκα, το άλλο μισό του ουρανού» (2006), «Η Μετεξέλιξη της Κυπριακής Οικογένειας» (2014) που βραβεύτηκε από τον ΕΠΟΚ Ελλάδας και της  ποιητικής συλλογής με τίτλο ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ (2022).

 

Είναι Δημιουργός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Θυμάτων Καρδιακής Ανακοπής «Παλμός Ζωής» και  Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Επαγγελματικής Κατάρτισης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Για την πρωτοβουλία της, ως Ευρωβουλευτής, να καθιερώσει την 16η Οκτωβρίου  ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς (2012), που έγινε τελικά,”Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς” (2022)- τιμήθηκε  από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

 

 Έλαβε  πολλές τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Κύπρου και το Βραβείο Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών και τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.

 

Λάτρης της ζωγραφικής παιδιόθεν, μαθήτευσε στα εργαστήρια Τέχνης του εικαστικού  Νικόλα Παναγή και του  ζωγράφου Βασίλη Μίτα.  Είναι Ιδρυτικό Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου «Τέχνη Δίχως Σύνορα».  Έχει στο ενεργητικό της, οκτώ  ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και πλειάδα συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις.

 

 Είναι Δημιουργός του Πολυχώρου Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ (από το  2016), όπου προάγεται ο πολιτισμός και τα έργα  ανθρώπων- δημιουργών, γιατί  πιστεύει πως “ο τόπος είναι ο Άνθρωπος, κι όταν ο Άνθρωπος ζει και δημιουργεί υπάρχει Ελπίδα.”

Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου

Αντιπρόεδρος

Ενημερώσου για τις τελευταίες εξελίξεις.